De meest waardevolle Nissan Micra ter wereld

De rode Micra

Toegegeven: de lak is niet overal helemaal even rood meer. De staat van de bekleding zal voor sommigen onder ons ook wel wat te wensen over laten. Oh, en dan is er nog de kofferklep die rond de ruitenwissermotor wat roestplekjes laat zien. Of eigenlijk kun je daar gewoon naar binnen kijken. Nee, nieuw is de Nissan Micra van Gerda van Tiel al lang niet meer.

In 1996 heeft iemand een Nissan Micra 1.3 (de  dikste motor) 3-deurs hatchback automaat besteld, in de kleur “AJ4 Red” met bijpassende bekleding en een achteraf te monteren radio cassettespeler.
“Een limousine in meeneemformaat”, zo prijkt de folder. En nu, 22 jaar later, kunnen we niet zeggen dat Nissan geen kwaliteitsauto gebouwd heeft destijds. Motor en bak doen het nog prima.

In 2007 is er hier en daar wat aangepast aan de Micra, zo is hij uitgerust met een extra gaspedaal en een handreminstallatie. Ingericht voor het gebruik door een invalide, zoals de RDW dat noemt.

Gerda Micra 6-2
Gerda Micra geheel

De witte Micra

Gerda van Tiel is een Alkmaarse van een zeer respectabele leeftijd, laten we het daar maar op houden. Oud genoeg om een heleboel te hebben meegemaakt. Via een goede vriend kwam Gerda bij ons bedrijf terecht, op zoek naar een prettige vervanger van haar trouwe Micra en het liefst iets gelijkends. En wie een beetje met de markt bekend is weet dat compacte automaatjes van goede kwaliteit tegen een gezellig tarief exclusiever zijn dan Ferrari’s momenteel. Het moest zo wezen: die ochtend ruilden wij een Nissan Micra automaat in, weinig kilometers op de klok, prachtige staat en in sportief wit. Dat was ‘m. Gerda was klaar met zoeken. Soms zit het mee.

De rode Micra (II)

Maar toen begon het. Eenmaal aan de koffie op kantoor raakten we aan de praat over van alles en nog wat; haar relatie met de goede vriend (en goede klant bij ons bedrijf), het ouderlijk huis waar ze nog altijd woont, de Tweede Wereldoorlog en uiteindelijk waarom het achterlaten van de rode Micra niet zonder tranen zal gaan verlopen. De familie Van Tiel heeft ten tijde van de oorlog een deel van het huis ter beschikking gesteld aan onderduikers. Met gevaar voor eigen leven dus. Het huis voorzien van geheime schuilplaatsen, en meer van dat. Naastenliefde en barmhartigheid pur sang.

Lilo Cohen – Spiegel was één van de onderduikers, een dame van Duitse origine die nog wat eerder geboren is dan Gerda en een ongelooflijke vluchtroute heeft moeten afleggen. De dames hebben nog altijd contact. Ten tijde van de levering van de nieuwe Micra heeft Lilo, woonachtig in Israël, ter ere van haar 99e verjaardag een boekje geschreven over haar levensverhaal. “Good walking shoes” heet het, geschreven van rechts naar links in het Hebreeuws en, gelukkig voor mij, van links naar rechts vertaald in het Engels. Gerda had een boekje gekregen en ik heb het mogen lezen. Elke poging daarvan een samenvatting op te schrijven zou belachelijk zijn. Kort gezegd was ik verbijsterd over de geschiedenis en er komen gedachten bij me op als “verplicht stellen voor scholieren”. De titel zegt in elk geval iets over hoe dat vluchten voor een belangrijk deel ook is gegaan. Lilo is uiteindelijk met de stille trom vertrokken uit Alkmaar, in het kader van: iets niet weten is soms beter dan iets wel weten.

Toen Gerda jaren en jaren later haar auto technisch total loss had, terwijl ze die zo nodig had om haar familie te kunnen blijven bezoeken, heeft Lilo een substantiële bijdrage geleverd om een knappe ‘nieuwe’ te kunnen kopen. Het werd een Nissan Micra automaat in de kleur rood.

De meest waardevolle Nissan Micra ter wereld. Misschien niet voor iedereen. Maar zeker voor Gerda.

Gerda Micra 7-2

door: Rogier Waldram