Knopjes, lampjes

Hoe vaak zoek je naar een nieuwe auto; Eens in de vier, vijf jaar misschien? Heb je aardigheid in auto’s dan volg je de markt en ontwikkelingen al wat meer. Want hoe snel gaat de ontwikkeling van de autotechniek wel niet? Op de tv reclame zie je vaak in hoog tempo de nieuwste snufjes voorbij komen. Op de nieuwste modellen gaat het dan meestal over hybride techniek, elektrisch rijden of voorzieningen die je het rijden zelf nog nét niet helemaal uit handen nemen.

En juist daarover krijgen we veel vragen. Wat betekenen die lampjes op het dashboard allemaal? En wat betekenen al die afkortingen in ’s hemelsnaam? Laten we er gewoon eens een paar uitpikken. Om een begin te maken. Zie je op je eigen dashboard knoppen of waarschuwingen waarvan je de betekenis niet weet, zet hem even in de comments en misschien hebben wij dan wel een goede verklaring!

oud dashboard
Bandenspanning bmw-2

Bij lampjes op het dashboard geldt in het algemeen: geel is aandacht, rood is nood. Het gele lampje van de tank vereist bijvoorbeeld geen rit naar de garage, een rood oliekannetje vraagt echter om directe actie.

Een geel bakje met een uitroepteken erin op je dashboard?
De auto is uitgerust met een bandenspanning controlesysteem, zodat hij zelf in de gaten kan houden of er ergens een band leeg loopt of afwijkt in spanning van de andere. Controleer de bandenspanning en houd je aan de tabel in die (meestal) in de deurpost geplakt is. Klopt de spanning wel degelijk? Dan is er een storing in het systeem en vraag je de werkplaats om hulp. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een sensor in de velg stuk is. En ja, je kunt er gewoon mee blijven rijden als de spanning in de banden maar klopt. Ben je net van zomer- naar winterbanden gewisseld (of andersom)? Dan kan een reset noodzakelijk zijn van het controlesysteem, meestal kun je dat in de boordcomputer zelf regelen.

Een auto die scheef over de doorgetrokken streep rijdt?
Dat verraadt behoorlijk nieuwe functie op de auto, het zogenaamde ‘Lane Departure Warning’ systeem. De auto is uitgerust met een camera (vaak bij de binnenspiegel) die de wegbelijning in de gaten houdt en meet of je er ongemerkt overheen rijdt. Neig je op die manier bijvoorbeeld naar de vluchtstrook te gaan, dan klinkt een signaal, is een trilling in het stuur voelbaar, stuurt de auto tegen (en zo terug de goede baan op), of een combinatie van dit alles. Allemaal afhankelijk van het door de fabrikant gekozen niveau van beveiliging. Vaak is de rijbaanassistent uit te schakelen met een knopje voorzien van een vergelijkbaar symbool. Let op: deze functie wordt wel eens door de war gehaald met ‘Blind Spot Detection’, een systeem dat middels een camera in de buitenspiegels waarschuwt voor een weggebruiker die zich in de dode hoek bevindt. Speciale lampjes geven je in dat geval een waarschuwing.

Blind spot BMW-2
Lane departure DS5-2

Ervaring met onbekende lampjes op het dashboard, of knoppen die je niet thuis kunt brengen? Laat een bericht achter!

 

 

Door: Rogier Waldram

Camera BMW

Geef een reactie