logo
loder_img

Een moment geduld, uw verzoek wordt verwerkt.

Wanneer moet de distrubutieriem vervangen worden?

Wanneer een automotor een kunststof distributieriem heeft, zal deze om de zoveel tijd moeten worden vervangen. De manier waarop je je auto gebruikt is van invloed op de staat van de distributiesnaar maar ook het weer, de woonplaats (bijv. dichtbij de kust) en veroudering zijn veroorzakers van slijtage.

Het is belangrijk dat deze getande riem in goede staat is, want hij zorgt er (onder andere) voor dat alle draaiende en bewegende elementen van de motor met elkaar in verbinding staan en op tijd lopen. Knapt de riem dan loopt de motor vast en is de schade niet te overzien. Let er bij aanschaf van een auto goed op of de riem niet binnenkort aan vervanging toe is!

De fabrikant schrijft de vervangingstermijn van de distributie voor. Het verschilt dus per merk en type auto, zelfs per land waar de betreffende auto in gebruik is. Er zijn auto’s waarbij de getande riem om de 60.000 km moet worden vervangen, maar ook die 200.000 km of meer mee gaan. Bij het vervangen van de riem wordt vaak gesproken over de vervanging van bijbehorende spanrollen en de waterpomp. Daarvoor hoeven deze nog niet stuk te zijn, maar gezien de relatief geringe meerkosten voor deze toch kostbare investering in de motor, komt een losse vervanging van enkel de riem feitelijk niet voor.

Steeds meer auto’s zien we nu uitgerust worden met een distributieketting. Dat is als het ware een metalen variant op de distributieriem. Je kunt niet kiezen, de fabrikant van de motor neemt dat al bij de ontwikkeling van de motor mee. Een distributieketting kent geen voorgeschreven vervangingstermijn maar staat onder controle bij onderhoudsbeurten. Je kunt het beste attent zijn op ongebruikelijke mechanische bijgeluiden. Als een ketting rekt of de kettingspanner functioneert niet goed meer, dan kan het goed zijn dat hij lawaai gaat maken en dan kun je het beste zo snel mogelijk een afspraak maken. De functie van een metalen distributieketting is net zo belangrijk als de kunststof distributiesnaar.

Een zogenoemde V-snaar of multiriem heeft een andere functie en (meestal) ook een andere onderhoudsinterval. Deze zorgt bijvoorbeeld voor de aandrijving van de aircopomp.

Benieuwd naar de vervangingstermijn van jouw distributieriem? Of die van de multiriem in je auto? Bel even met de werkplaats receptie: 072-5405900.

Gallery Image 0

Andere vragen over werkplaats

Doet Alewijn Ott het onderhoud van alle automerken?

next.svg

Wanneer moet ik mijn accu vervangen?

next.svg

Wanneer moeten de banden van mijn auto vervangen worden?

next.svg

Wanneer moet ik mijn versnellingsbak laten spoelen?

next.svg

Hoelang gaat een accu mee in een hybride auto?

next.svg

Is een metallic lak sterker dan een uni lak?

next.svg
Gallery Image 1

Andere vragen over verkoop

Wat is een BTW auto?

next.svg

Wat is een marge auto?

next.svg

Heeft elke auto garantie?

next.svg

Kan ik garantie bijkopen?

next.svg

Blijft de fabrieksgarantie geldig?

next.svg

Wat moet ik meenemen bij een proefrit?

next.svg

Hoelang mag ik proefrijden?

next.svg

Hoe krijg ik een kenteken van een auto op mijn naam?

next.svg

Waarom staat er niet bij elke auto een NAP logo?

next.svg

Waarover gaat de WLTP?

next.svg
  • footer_phone.png
  • footer_mail.png
  • footer_map.png
  • footer_whatsaap.png
Morgen Internet - Zorgeloos website